Mikko Ja Elviira myivät Tili-Häme Oy:n:
Nyt oli oikea aika

Mikko ja Elviira Pirttilä myivät omistamansa Tili-Häme Oy:n tammikuussa 2018. Menestyvästä perheyrityksestä luopuminen ei ollut tunnetasolla aivan helppoa, mutta myyntiä oli harkittu jo pari vuotta. Nyt koitti oikea ajankohta. Kauppojen syntymisen jälkeen Mikko ja Elviira ovat erittäin tyytyväisiä. Yrityskaupan neuvotteli ja toteutti Suomen Yritysmyynti Oy.

Elviira ja Mikko Pirttilä.

Tili-Häme Oy:n perustivat Mikon äiti Marja Pirttilä yhdessä Mirja Pöhön kanssa Forssaan vuonna 1986. Yrityksen asiakaskuntana ovat olleet pääosin Forssan seutukunnan PK-yritykset. Liiketoiminta kasvoi vuosien varrella ja yritys vakiinnutti paikkansa tyytyväisten asiakkaiden muodossa.

– Äitini pyöritti yritystä yli 20 vuotta. Ja myös isäni tuli yhtiöön 90-luvulla. Itse aloin työskennellä kokoaikaisena vuonna 2005. Ja vaikka olin nuorena vannonut etten ala ainakaan yrittäjäksi, toteutimme sukupolvenvaihdoksen kolme vuotta myöhemmin, nauraa Mikko Pirttilä.

– Kun äitini jäi eläkkeelle vuonna 2010, tuli myös vaimoni Elviira töihin toimistoon. Hänkin on toiminut käytännössä yrittäjänä jo noin kahdeksan vuoden ajan.

MIKSI YRITYS MYYNTIIN?

Mikä johti yrityksen myyntiin ja miksi juuri nyt?

– Olen koko aikuisikäni tehnyt tilitoimistotyötä ja näin noin 40 ikävuoden kohdalla meille tuli vaimoni kanssa tunne, että haluaisimme kokea vielä muutakin työuramme aikana. Ajoitus tuntui sopivalta, sillä tiesimme, että tilitoimistot ovat haluttua kauppatavaraa. Toisaalta orastava nousukausi antoi toivoa siitä, että pystyisimme itse työllistymään muualle kaupan jälkeen, kertoo Mikko.

– Päätös perheyrityksen myymisestä ei ollut helppo, mutta se oli harkittu. Olimmehan miettineet asiaa jo parin vuoden ajan.

Yrityskauppa toteutui tammikuussa 2018. Kuinka kauan myynnin prosessi kesti?

– Syyskuun loppupuolella 2017 otimme yhteyttä kahteen eri yritysvälittäjään. Annoimme toimeksiannon Suomen Yritysmyynti Oy:lle lokakuun alussa. Asiat etenivät todella nopeasti tämän jälkeen. Allekirjoitimme kaupan esisopimuksen 21.11.2017 ja kauppakirjan 3.1.2018.

Millainen prosessi oli käytännössä?

– Kävimme ensin Suomen Yritysmyynnin Jarmon ja Pekan kanssa läpi tilanteemme. Tähän liittyi yhtiön taloudellisen tilan arviointi, omat jatkosuunnitelmamme, toiveet kaupan ajankohdasta ja siitä, millaisen jatkajan yritykselle haluaisimme.

– Sen jälkeen pääsimme yhteisymmärrykseen millä hinnalla yritystä lähdetään myymään. Teimme Yritysmyynnin kanssa kirjallisen toimeksiantosopimuksen, jonka jälkeen he aloittivat myyntityön.

Kiinnostuneita ostajia löytyi paljon, kaikkiaan noin 30.

– Vasta kun ostajaehdokas oli allekirjoittanut salassapitosopimuksen, hän sai tietää yrityksemme nimen ja muita tarkempia tietoja. Hyvin nopeasti tuosta joukosta valikoitui yksi, jonka kanssa neuvottelut aloitettiin toden teolla.

– Esisopimuksessa sitten sovittiin kaupan ehdot jo hyvinkin tarkkaan ja ostaja maksoi käsirahan. Tämän jälkeen ostajalle varattiin aikaa tutustua yhtiön kirjanpitoon eli tehdä ns. DD-tutkimus. Lopullisen kauppakirjan allekirjoittaminen olikin sitten enää lähinnä muodollisuus.

Millainen rooli Suomen Yritysmyynti Oy:llä oli yrityskaupassa?

– Tärkeintä oli tietysti se, että he omien kanaviensa kautta löysivät ostajan. Ilman heitä emme mitenkään olisi löytäneet yhtä hyvää jatkajaa yrityksellemme.

– Suomen Yritysmyynti hoiti myös yhteydenpidon ostajiin. Vasta kun alustava yhteisymmärrys ostajan kanssa oli löytynyt, me tulimme mukaan neuvotteluihin. Jarmo ja Pekka tekivät myös paperityöt eli hoitivat salassapitosopimukset sekä laativat esisopimuksen ja lopullisen kauppakirjan. He toimivat ripeästi ja olivat tavoitettavissa lähes tulkoon vuorokauden ympäri. Olenkin vähän huolissani Jarmon ja Pekan työtahdista, sillä miehet tuntuivat olevan aina työn ääressä! virnistää Mikko.

Olemme ensinnäkin tyytyväisiä saamaamme kauppahintaan. Lisäksi kaikki meni nopeasti. Se on tärkeää, sillä onhan tällainen tilanne aina stressaava, kun isoja päätöksiä joutuu tekemään ja vieläpä pitämään kaiken samalla visusti salassa.

Mikko ja Elviira Pirttilä

ERITTÄIN TYYTYVÄISIÄ KAUPPAAN

Mikko ja Elviira kertovat olevansa erittäin tyytyväisiä yrityskauppaan.

– Olemme ensinnäkin tyytyväisiä saamaamme kauppahintaan. Lisäksi kaikki meni nopeasti. Se on tärkeää, sillä onhan tällainen tilanne aina stressaava, kun isoja päätöksiä joutuu tekemään ja vieläpä pitämään kaiken samalla visusti salassa.

– Olemme myös erittäin tyytyväisiä ostajaan. On mukavaa, kun yritystoimintaa jatkaa ihminen, joka selvästi ajattelee monista asioista samaan tapaan minun ja Elviiran kanssa.

Kannattiko ottaa yritysmyynnin ammattilainen avuksi?

– Aivan ehdottomasti! Koska tilitoimistoilla käydään kiivaasti kauppaa, moni tilitoimistoyrittäjä saattaa miettiä, että miksi maksaa isolta tuntuvaa välityspalkkiota, kun homman voi hoitaa itsekin. Onhan meidän alan ihmisillä kuitenkin näistä asioista aika paljon tietoa omastakin takaa. 

– Olen todella tyytyväinen, ettemme itse lähteneet myymään yritystämme. Ensinnäkin Jarmon ehdotus myyntihinnaksi oli huomattavasti korkeampi kuin mitä olimme itse ajatelleet, vaikka jotain kuvittelenkin tietäväni yrityksen arvonmäärityksestä. Ja toisekseen emme olisi koskaan omin päin löytänyt näin hyvää ostajaa, vaan olisimme todennäköisesti joutuneet hyvin epätasa-arvoiseen neuvottelutilanteeseen jonkin alan ison ketjun ja heidän lakimiestensä kanssa.

UUDEN ELÄMÄN ALKU

Miltä tulevaisuus näyttää, miten tästä eteenpäin?

– Nyt jatkamme uuden yrittäjän apuna vielä muutaman kuukauden. Samalla etsimme itsellemme uutta työtä. Sen suhteen näyttää ihan lupaavalta. Ajatuksenamme on muuttaa takaisin Turun seudulle, jossa olemme kumpikin opiskelleet ja jossa ensimmäinen yhteinen kotimme oli.

Mikko kertoo, että tunnelmat ovat innostuneet ja jännittyneet elämän uudesta aikakaudesta johtuen.

– Samalla tietysti on myös haikeutta siitä, että pian hyvästelemme vuosien varrella hyvin läheiseksi tulleet asiakkaat ja työntekijämme. Viime viikot ovatkin kuluneet asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja muiden tuttujen kanssa asiasta puhuessa. Pienellä paikkakunnalla tällainenkin pienen yrityksen kauppa on jo jonkinlainen uutinen. Onneksi asiakkaat ja työntekijät jäävät kuitenkin hyviin käsiin!

Yrityskauppa toteuttaa unelmasi

Yrityskauppa voi olla elämäsi kohokohta. Autamme sinua kaikissa yrityskauppaan liittyvissä asioissa. Ota meihin yhteyttä, niin muutetaan yrityksesi rahaksi.

 

Myy yritys

 

 

Suomen-Yritysmyynti-logo-rgb (1)